DIY Reverb pedal PCB (in Greek)

Λοιπόν guys & girls,

Φτιάχνω ένα κύκλωμα ενός πεταλιού reverb για κιθάρα με ελατήρια [1] Εδώ είναι και το σχηματικό για εκτύπωση [2] Η μέθοδος που χρησιμοποίησα είναι η μέθοδος μεταφοράς του σχηματικού μέσω laser printer!

Η μικρή πλακέτα εκτυπώθηκε στο χαλκό τέλεια!!! Στη μεγάλη μου βγήκε πρόβλημα με το μελάνι (βγήκε ελάχιστο μαζί με το χαρτί αλλά αρκετό ώστε να προκαλέσει αλλοίωση του κυκλώματος)

Τί έκανα (στο 5ο βήμα βγήκε το πρόβλημα της μεθόδου) :

1) Με πράσινο σφουγγάρι κουζίνας (τα πουλάνε και σκέτα όχι μαζί με την κίτρινη πλευρά), έτριψα πολύ καλά τη χάλκινη επιφάνεια της πλακέτας να λάμψει. Καθρέφτιζε λίγο μπορώ να πω.

2) Έπειτα εκτύπωσα (με laser printer) σε γυαλιστερό χαρτί περιοδικού μόδας (όχι το εξώφυλλο, τα μέσα φύλλα και σε λευκή σελίδα που έψαξα και βρήκα) το σχηματικό!

3) Έκοψα την περιοχή που με ενδιέφερε και κόλλησα το χαρτί (με κολλητική ταινία στην ακριανή μεριά της πλακέτας) για να είναι σταθερό και να ακουμπάει όσο γίνεται το χαρτί την πλακέτα χωρίς κενά ενδιάμεσα. Φυσικά η πλευρά του σχεδίου πρέπει να βλέπει το χαλκό.

4) Έβαλα το σίδερο στο φουλ (το προθέρμανα αρχικά) ακούμπησα σε ένα χοντρό κομμάτι ξύλο που έχω την πλακέτα με το χαρτί και πάτησα με το σίδερο (από την πλευρά του χαρτιού) για 45”. Μετά το πρώτο γερό πάτημα τον 45 δευτερολέπτων πίεσα προσεκτικά κάθετα προς την επιφάνεια της πλακέτας με τη μύτη του σίδερου σε αρκετά σημεία της πλακέτας. ΜΗΝ το πάτε πέρα δώθε το μελάνι χυθεί παντού στην πλακέτα.

5) Ξέπλυνα με νερό να φύγει το χαρτί. Έμεινε το μελάνι πάνω στον χαλκό. ΑΛΛΑ!!!!

Μέχρι εδώ το προσπάθησα 3 φορές. Το μελάνι ΔΕΝ έμενε πάντα στις περιοχές που έπρεπε αλλά απλωνόταν και για αυτό αναγκάστηκα να ξύσω προσεκτικά τις περιοχές που δεν ήθελα μελάνι.

Όταν αποκολλήθηκε σε ορισμένα σημεία έφυγε και λίγο μελάνι. Κάτι που είναι σημαντικό διότι καταστρέφει το επιθυμητό κύκλωμα (μετά την αποχάλκωση). Έτσι μια πρόχειρη λύση που βρήκα ήταν να βάψω αυτά τα σημεία με ανεξίτηλο μαρκαδόρο και εν μέρη δούλεψε!

6) Στην αποχάλκωση δεν πείρα έτοιμο αποχαλκωτικό. Έφτιαξα το δικό μου και δούλεψε σούπερ! Το έκανα δυστυχώς περίπου με το μάτι (σύγκρινα παρόμοια δοχεία, τεσπά πατέντα της στιγμής) αλλά σε 4 λεπτά έφυγε ο χαλκός!!!

130 ml HCl υδροχλωρικό οξύ (6-12% περιεκτικότητα, πείρα τηλέφωνο τον Έλλην κατασκευαστή και αυτό μου απάντησαν) και 3 σφυνάκια perhydrol (περιεκτικότητα 50% Η2Ο2, το κοινό οξυζενέ του φαρμακείου μου είχε 3% περιεκτικότιτα).  Περίπου αναλογία  5:1. Πρώτο το HCl μετά λίγο λίγο το perhydrol. Βούτιξα την πλακέτα με προσοχή (φορούσα γάντια, γυαλιά και δεν άφησα εκτεθημένο σημείο του σώματος μου). Το μείγμα αυτό είναι ΚΑΥΣΤΙΚΌ και ΤΟΞΙΚΌ!!! Δεν χρησιμοποιούμε μεταλλικά σκεύη. Μονάχα πλαστικά ή γυάλινα.

Με το που έβαλα την πλακέτα άφρισε, έβγαλε καπνούς (είναι τοξικοί) και έγινε γαλαζοπράσινο. Ο χαλκός έφυγε σε 4 λεπτά.

Είμαι σε αυτό το βήμα αυτή τη στιγμή και το αποτέλεσμα είναι αυτό [3]

Θα δοκιμάσω τώρα να βγάλω το μελάνι με ακετόνη (το ασετόν που είχα και ήταν για νύχια είχε έλαια κτλ δεν έκανε τίποτα σχεδόν όπως θα δείτε). Θα ακολουθήσουν και άλλα posts όπως καταλαβαίνετε!

[1] http://www.solorb.com/elect/musiccirc/reverb2/index.html

[2] http://gaussmarkov.net/layouts/springrev/project.pdf

[3] https://picasaweb.google.com/lh/photo/E3ti09J6kqIqDvSFrDv5hg?feat=directlink

Author: Kostas Antonakoglou

Research Associate @ Centre for Telecommunications Research, King's College London

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: