Χωρίς λογική και ανθρωπιά ο νόμος είναι δώρο…άδωρον

Ναι το post αυτό αφορά το κάπνισμα και την απαγόρευσή του σε δημόσιους και ιδιωτικούς κλειστούς χώρους κτλ.

Δεν είμαι καπνιστής και δεν γνωρίζω την στέρηση του τσιγάρου. Δεν έχω μπει καν στον κόπο να δοκιμάσω. Δεν με ενδιαφέρει κι όλας αν κάποιος έχει αυτή τη στέρηση. Με ενδιαφέρει η υγεία μου και η υγεία των οικείων και άλλων προσώπων που συμπάσχουν μαζί μου.

Το πρόβλημα είναι απλό. Ένα άτομο έστω, ανάβει ένα τσιγάρο σε έναν κλειστό χώρο και αρχίζει και καπνίζει. Τριγύρω του για κάποιο χρονικό διάστημα έστω ότι υπάρχει ένας μη καπνιστής. Το αποτέλεσμα είναι ο μη καπνιστής να εισπνεύσει τον καπνό του καπνιστή. Ο καπνός αυτός μπορεί να ενοχλεί ή και να μην ενοχλεί. Σίγουρα βλάπτει την υγεία και την θέτει και σε κίνδυνο σε κάποιες περιπτώσεις μακρόχρονης έκθεσης στον καπνό.

Σε αυτό το σημείο να φέρω ένα άλλο παράδειγμα κάπως αντίστοιχο της περίπτωσης που ενοχλεί. Δύο φίλοι συζητάνε σε ένα τραπέζι και ένας άγνωστος ή γνωστός πάει με ένα τεράστιο στερεοφωνικό, βάζει την πιο αντιπαθητική μουσική με την ένταση τέρμα και αφήνει το στερεοφωνικό μπροστά στα μούτρα των 2 φίλων.

Για μένα η μόνη διαφορά με την περίπτωση του τσιγάρου είναι ότι το τσιγάρο μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα την υγεία του μη καπνιστή (δηλαδή του παθητικού καπνιστή). Αν θες να πεθάνεις κύριε…πέθανε μόνος σου, εμένα δεν με ενδιαφέρει. Δεν σε ξέρω δεν με ξέρεις υποφέρω και υποφέρεις. Αν σε ξέρω δείχνει έλλειψη σεβασμού και μηδενική ντροπή. Μου προσθέτεις (έστω και ασυναίσθητα) ένα επιπλέον πρόβλημα στην ζωή μου. Το ότι το έχεις και εσύ και άλλα τόσα εκατομμύρια δεν αποδικνύει τίποτα.

Έχω βαρεθεί να βλέπω 14χρονα να καπνίζουν φανερά πλέον στους δρόμους. Καλύτερα στα φανερά, αλλά δίχνει πόσο δεν σέβονται την υγεία τους. Ζήστε πιο υγιεινά γιατί χανόμαστε! (και όχι χανόσαστε).

Author: Kostas Antonakoglou

Research Associate @ Centre for Telecommunications Research, King's College London

6 thoughts on “Χωρίς λογική και ανθρωπιά ο νόμος είναι δώρο…άδωρον”

 1. Εδώ καπνίζουν δίπλα σε παιδιά και σε παιδικές χαρές, τι περιμένεις… Για κάποια πράγματα δεν χρειάζεται να υπάρχει καν νόμος για να γίνονται/απαγορεύονται, παρά μόνο λογική και κατανόηση.

 2. Πάντως μου άρεσε η παραβολή με το στερεοφωνικό. Μην νομίζεις όμως ότι είναι ακίνδυνο. Εάν είναι δυνατά, δημιουργεί προβλήματα ακοής.

  Δεν ξέρω, νομίζω ότι η ανθρωπιά μπορεί να δώσει την λύση. Αλλιώς ας τα απαγορεύσουμε όλα γιατί όλα είναι επικίνδυνα. Ας πούμε η οδήγηση, δε μπορεί να πατήσουμε/μας πατήσουν στον δρόμο. Το φαϊ, δεν δημιουργεί πάχος και προβληματα;

  Θα μπορούσα να πω πολλά. Όμως θα συμφωνήσω μαζί σου, ότι η ανθρωπιά και η προσοχή στον διπλανό μας, μάλλον δίνει την λύση.

 3. Μακάρι να ήταν απλό θέμα και μακάρι να βρισκόταν και λύση. Εγώ παλι το ξεκίνησα, το διατήρησα για περίπου 2 χρόνια και αφού κατάλαβα πως αντιθέτως με τα λεγόμενα δεν λύνει τα προβλήματα μου, αλλά μου δημιουργεί άλλα, το έκοψα. Και μπήκα στο στρατόπεδο των αντικαπνιστών. Αλλά το ζήτημα είναι πάρα πολύ δύσκολο. Πραγματικά πιστεύω πως οι καπνίζοντες είναι άνθρωποι άρρωστοι.Όχι μόνο επειδή οι παρανέργειες έχουν συμτώματα αρρώστιας αλλά και η στέρηση είναι πραγματικά δυσβάσταχτη… Θέλει πολύ κουράγιο και σίγουρα χωρίς εναλλακτικές μεθόδους δεν κόβεται (τσίχλες, τσιρότα κλπ.). Αλλά το βασικό που θέλω να πω και δυστυχώς θα σε στεναχωρήσω είναι το εξής. Με όλες αυτές τις χαμένες για εμένα προσπάθειες να μειωθεί το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους, είδες ποτέ να αυξάνονται οι αντικαπνιστικές καμπάνιες, να προσφέρονται ιατροφαρμακευτικές βοήθειες ή ακόμα και να μειώνονται οι διαφημίσεις των τσιγάρων στα Μέσα? Θα είμασταν σκληροί αν θέλαμε να κόψουμε το τσιγάρο σε όλους ξαφνικά, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο δεν λέω, αλλά ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δαχτυλάκι μας.Οι καπνοβιομηχανίες είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο κεφάλαιο στην οικονομία. Κανείς δεν θα τολμήσει να τις πειράξει. Όχι σ’αυτόν τον κόσμο.

 4. Thalia έχεις απόλυτο δίκιο. Χρειάζεται και κοινωνική μέριμνα πέρα από την καλή θέληση του καθενός για να κοπεί το κάπνισμα. Αλλά εμένα δεν με ενδιαφέρει αν θα το κόψει ή όχι. Ας καπνίζει ο ενήλικος που δεν σέβεται την υγεία του. Το ίδιο ισχύει και για το ποτό. Βλέπουμε πανέμορφες διαφημίσεις στην τηλεόραση για ποτά άνω των 30% περιεκτικότητας σε alchool. Και το ποτό μπορεί να σκοτώσει! Αλλά δεν υπάρχει παθητικός πότης.

  Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να μην υπάρχουν συμπεριφορές τύπου “όχι δεν πάω πουθενά θα καπνίσω μες στην μούρη σας”. Και αυτό συμβαίνει γιατί όλοι σχεδόν έχουν ενσωματώσει το κάπνισμα στην ρουτίνα τους. Δεν θέλουν να χάνουν χρόνο καπνίζοντας στα γρήγορα έξω ή στο παράθυρο ή στο μπαλκόνι κτλ. Δεν νιώθουν ότι αυτός ο χρόνος είναι σημαντικός για τους γύρω.

 5. Για να το καταλάβω καλύτερα, εννοείς πως πρέπει να σταματήσουν να καπνίζουν οι καπνιστές γιατί δεν τους κάνει καλό;

  Με την ίδια λογική, πρέπει όλοι να πηγαίνουμε με 30 km/h, να τρώμε μόνο βιολογικά/οργανικά και κατά το δυνατό προϊόντα τοπικής-ελεγχόμενης παραγωγής. Να σταματήσουμε να πίνουμε alcohool γιατί κάνει κακό, να κάνουμε 2 ώρες την ημέρα γυμναστική, να τρώμε μόνο φρούτα από το Δέντρο, να πηγαίνουμε μόνο σε καθαρές παραλίες, να καθόμαστε το πολύ 2 ώρες σπασμένες την ημέραμπροστά στον υπολογιστή, να μην τρώμε πουράκια παπαδοπουλού (OH MY GOD!), να σηκωνόμαστε κάθε 15″ από τον υπολογιστή για να μην πάθουμε σκολίωση κλπ.

  Δεν νομίζω ότι μπορούμε να επιλέξουμε πως θα ζήσει ο καθένας. Απλά η ελευθερία του ενός σταματάει εκεί που αρχίζει του άλλου (ο πιο απλοϊκός και φυσικά ατελής ορισμός της δημοκρατίας).

 6. @ atma :

  Χωρίς να θέλω να γίνω προσβλητικός, πιστεύω έχασες αρκετό χρόνο από τη ζωή σου για να γράψεις τόσες υπερβολές για διάφορες καταστάσεις, στις οποίες οι αντίστοιχες παράνομες ή ανθυγιεινές υπερβολές προφανώς είναι ίσως και πιο άμεσα επικίνδυνες και από το τσιγάρο, για να δείξεις κάτι ενώ συμφωνούμε!

  Σε κανένα σημείο δεν είπα πως κάποιος πρέπει να σταματήσει να κάνει οτιδήποτε. To αν είναι ελεύθερος να κάνει ο καθένας ότι θέλει το έχω γράψει (και υπονοήσει) σε πολλά σημεία. Δεν με ενδιαφέρει αν θα το σταματήσει ή όχι. Με ενδιαφέρει μόνο το τί κάνει με τους τριγύρω του! Όπως πχ όταν ένας πατέρας ή μητέρα καπνίζει κοντά στο παιδί του/της (OH MY GOD! :P).

  Το βέλτιστο θα ήταν φυσικά να το σταματήσει.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: